Proteïnen voor Popo

september 2016 - augustus 2018 | Voedselveiligheid en voedselzekerheid zijn van fundamenteel belang om de levenskwaliteit van kinderen te waarborgen. Zeker in landen als Congo waar de stress voor het dagelijkse overleven nog steeds heel groot is.

Met de Kivuvu werkgroep en in nauw overleg met Zuster Lieve Leenknecht beslissen we om drie opeenvolgende jaren middelen samen te brengen om systematisch te injecteren in initiatieven die de permanente beschikbaarheid van kwalitatief en voldoende voedsel mee mogelijk moeten maken.

We spreiden de diverse projectonderdelen over een periode van 3 jaren en ramen de kosten voor de uitvoering van dit project op 30.000 euro gespreid over drie jaren. Een stevige uitdaging die we uiteraard opnieuw met onze trouwe en milde schenkers willen waarmaken.

De eerste fase: het visvijverproject kent een verlengstukje. Van september 2014 tot augustus 2016 werd conform onze planning werk gemaakt van het aankopen, restaureren en omheinen van visvijvers, het in concessie nemen van bijhorende terreinen, bouwen van een afsluitbare schuur voor onderhoudsmateriaal en een bijhorende verblijfplaats voor arbeiders en bewaking. In deze nieuwe projectfase werken we aan het kwalitatief verder onderhouden en uitbouwen van de visvijvers en het maximaliseren van de oogst. Hiervoor zullen een aantal verbeteringswerken zoals ruimen van waterplanten, aanleg van een kweekvijver, optimaliseren van de aanwezige vissoorten etc. worden uitgevoerd en gefinancierd. Monitoring en begeleiding daarvan gebeurt op basis van input door Marijke van Speybroeck, gespecialiseerd in tropische piscicultuur. We onderzoeken ook of het aankopen van een koelcel tot de mogelijkheden behoort. Dit zou niet enkel toelaten om meer vis voor langere termijn te stockeren maar ook om op permanente basis te verkopen aan de lokale bevolking en op het eigen menu te zetten.

Tweede fase van dit meerjarenproject: we plannen de aankoop van een maniokmolen. Deze wordt omgevormd zodat er kan geproduceerd worden op basis van zonne-energie. Met het ter beschikking stellen van de maniokmolen willen we het proces van maniok verwerken minder arbeidsintensief maken zodat er tijd vrijkomt voor andere activiteiten, maar ook de kwaliteit van de gemalen maniok verbeteren en de productie naar een hoger niveau brengen. We onderzoeken tegelijk wat nodig is om de maniok veilig en vrij van ongedierte voor langere termijn te bewaren. Voor het ombouwen en optimaliseren van de maniokmolen kunnen we rekenen op de hulp en begeleiding van een Belgische werktuigkundige en ingenieur.

Laatst maar niet in het minst maken we in de laatste projectfase structureel werk van de uitbreiding, kwaliteitsverbetering en uitbreiden van variatie in de moestuin en boomgaard. Het areaal daarvoor is beschikbaar. Voor het aanleren van diverse teelttechnieken en experimenteren met nieuwe soorten die rijk zijn aan noodzakelijke nutriënten gaan we opnieuw op zoek naar advies van specialisten. We onderzoeken tevens of er mogelijkheden zijn met betrekking tot het uitbreiden en lokaal onderhouden van een (pluim)veestapel, het verbeteren van de accommodatie voor de varkentjes die nu reeds gekweekt worden enz.

Omdat we afhankelijk zijn van heel wat actoren en factoren ter plaatse bouwen we systematisch een zekere flexibiliteit in voor de uitvoering van alle projectonderdelen. De volgorde van de uitvoering van de verschillende initiatieven is dus aan wijziging onderhevig maar één ding is zeker: we gaan ervoor en kunnen op het einde van de rit met gepaste trots vaststellen dat we de levensomstandigheden in en rond het weeshuis samen met een team lokale medewerkers naar een hoger niveau tillen.

Dankzij onze schenkers investeerden we 30.000 euro in projecten rond voedselveiligheid en voedselzekerheid.